Wonderful Vinyl, the PVC industry newsletter.

Subscribe to future issues, add your email address here.

Xixi Artist Clubhouse

  • Xixi Artist Clubhouse
  • Xixi Artist Clubhouse
     
  • Xixi Artist Clubhouse
  • Xixi Artist Clubhouse
  • Xixi Artist Clubhouse

Located in Xixi Wetlands in west of central Hangzhou, the Xixi Artist Clubhouse designed by Nanjing-based AZL Architects, is organized as a village structure with five building units, 800 m2 each as studios for artists & designers in Hangzhou.

Each cluster relies on three Y-shaped volumes, one in six by six and two in three by three metres square frameless openings, creating panoramic views of surrounding wetland landscape in different directions.

Contrast to cubic outside geometric volume of building, twisting fiberglass installation redefines internal spaces. Walls, floors, and ceilings are integrated in continues surface, refers to different program.
The six meter tall structure is in concrete, while two smaller sections in steel structure introduce translucent white PVC panels as cladding to diffuse direct sunlight. During dark night, one could see a group of beautiful lanterns floating on the water of wild wetland horizon.


Architects: AZL Architects, Nanjing, China 
Location: Hangzhou, Zhejiang, China
Technical info: PVC fabric 
Picture credits: Yao Li