Wonderful Vinyl, the PVC industry newsletter.

Subscribe to future issues, add your email address here.

White Space Orthodontic Clinic

  • White Space Orthodontic Clinic
  • White Space Orthodontic Clinic
     
  • White Space Orthodontic Clinic

White Space is a private orthodontic clinic for an opinion leader and luminary who is applying and researching the most advanced techniques and materials in his discipline.

Stuttgart and Milan-based Bureauhub Architecture envisioned an implant concept based on orthodontic-use of high precision medical devices as design principles throughout the space.

The main focus of this futuristic environment is based upon all handcrafted, built-in components, meticulously designed to the smallest details and recalling the precision and craftsmanship of orthodontics.

Every single detail experiences a subtle spatial presence, accentuating the abstraction and ‘scalelessness’ of the ephemeral, monochromatic environment in a playful and poetical way.

Since 80% of the clinic’s patients are children, Bureauhub Architecture aims to tickle senses and curiosity, reversing the typical expectations of the use of a waiting area into a self-exploration environment.

The core of the patient lounges is multifunctional furniture, designed ad-hoc, to entertain with pedagogical value: on one side three intersecting void spheres form a grotto-like space to be explored by children, while, on the other side, a surface equipped with niches for pencils and comic strips is dedicated to study and sketching.

A playful signage graphic with custom designed icons, CNC milled into the white Corian skin, is positioned intentionally at children’s eye level. It refers to the softly glowing backlit graphic panel indicating the spatial organisation of the clinic. Here backlighting is created by the pioneering use of OLED lighting modules, next generation sustainable light sources produced with organic electroluminescent material that will help reduce CO2 emissions.


Architects | Bureauhub Architecture, Stuttgart, Germany + Milan, Italy 
Location | Catania, Italy
Technical info | Barrisol PVC Ceiling
Picture credits | Roland Halbe