Wonderful Vinyl, the PVC industry newsletter.

Subscribe to future issues, add your email address here.

When faces keep changing...

Transparency and shared space help mobile consultants feel part of the team.

   
     

SO – IL, a Brooklyn-based design firm, completes new office and studio space for the New York office of Logan, a bicoastal production company. The project is located in a 6,500 square-foot corner loft space on the second floor of a land-marked building in the heart of SoHo.

SO – IL’s design builds on Logan’s dynamic working model and attempts to create an environment that supports a strong sense of collaboration and collectivity. A large part of Logan’s team consists of mobile consultants who join the team on a per-project basis.

This constantly-changing work setting requires a high level of flexibility rather than personalised work stations and rooms. SO – IL rethinks how office space can work given Logan’s organization - creating layers of transparency and completely shared work spaces. The space is divided into two identical, symmetrical rectilinear spaces. Each long room has a 20-metre continuous custom work table. Accommodating working groups of any size, the shared desks consolidate almost every operation of the company in one place: design, production, and meetings.

The end section of each continuous table is divided by glass walls, allowing for acoustically private offices and meeting rooms to share the same work surface. The supporting functions of the office, including three felt-wrapped, sound-isolated editing suites are organized along the periphery of the space. Seamless, floor-to-ceiling translucent fabric walls separate the central work areas, visually breaking down the scale of the space, while maintaining a shared environment, and allowing natural light to penetrate. A stretched PVC luminous ceiling provides totally even, shadow-free lighting.

Looking through layers of fabric, people and objects appear almost out of focus. Fabric walls catch natural light, and like a projection screen, change colors as light changes throughout the day. Together, the seamless fabric, luminous ceiling, and continuous desks create a scaleless environment of abstraction, freeing those working in the space from typical expectations of use. This abstraction, combined with the symmetry of spaces and spatial ambiguity of the fabric, creates the illusion of reflections when looking into adjacent spaces, creating a dream-like, surreal experience.

Project: Logan Offices
Location: New York, USA    
Architect: SO-IL, USA  
Technical info: PVC ceiling
Picture credits: Naho Kubota, Iwan Baan