Wonderful Vinyl, the PVC industry newsletter.

Subscribe to future issues, add your email address here.

The Nest

  • The Nest
  • The Nest
     
  • The Nest
  • The Nest
  • The Nest

Tinker Imagineers, a Dutch design agency, have created an exhibition area for Nestlé on the grounds of the food giant's first factory in Vevey, Switzerland.

The family-orientated Nest centre is divided into five interactive zones that tell the story of Nestlé's chocolate and other foods. At the centre of the facility is a large, sculptural ramp that winds through small displays, as well as a life-sized tree decorated in over a thousand "flowers" made of crumpled and folded Nestlé packaging.

Swiss firm Concept Consult Architectes renovated the industrial heritage site, which incorporates the Nestlé factory, built in 1866, as well as the company's first offices and the old bakery.

The architects have covered the whole 6,626-square-metre area with a sloping glass roof and surrounded it with a steel framework. The centre hosts a two-storeyed miniature museum, which includes historic products and a prototype of the first Nespresso machine.

The central atrium of the building features a large, flowing ramp that links the various areas and lights up at night in contrasting colours. The whole structure of 3000 sqm is covered with a white PVC/Barrisol membrane, to offer the best technical 3D optical result.

Its upper levels have wooden floors and soft seating where children can enjoy a virtual-reality experience designed to guide them through the building.


 

Architects | Concept Consult Architectes, Lausanne, Switzerland 
Location | Vevey, Switzerland
Technical info | PVC Barrisol membrane
Picture credits | Mike Bink