Wonderful Vinyl, the PVC industry newsletter.

Subscribe to future issues, add your email address here.

Publicis Russia

  • Publicis Russia
  • Publicis Russia
  • Publicis Russia
  • Publicis Russia
  • Publicis Russia
  • Publicis Russia
<>

The architectural situation for the new Publicis headquarters in Moscow, designed by local Vox Architects, was quite favorable. Publicis Russia got an attic floor area with a void above in the centre area of a projected office space. Brick walls of the historical building were preserved and barring structures: columns, floor slabs were replaced with modern ones. There were no need for any structural alterations of the space, so the most important task for the design team was to create a comfortable and attractive working space which would meet all the requirements of the office owners.

Attic walls are decorated with French accents, helping maintain what remains of a Parisian atmosphere. The usage of PVC flooring on the podium in the office centre ironically considers home cosiness. It is a dense wicker PVC covering cut by the factory to form a herringbone design hinting at genuine French parquet. On the one hand, this finish is highly aesthetic and soft, and on the other, it is very durable – perfectly suiting the main and general office space. Besides, usage of bright colours communicates a strong visual emphasis to the central space of the holding by pointing out to its logical centre.

The management principles, and striving for democracy, are reflected in the plan of the work areas: almost the whole office is an open space containing workstations. Separate offices and rooms are only for directors and for specific departments such as TV studio, editing room, accounting. The reception and waiting areas are separated from the office workspace by glass partitions. Directly behind it there is an expressive central space with a podium, which is lit by an impressive void in the roof. The plan of the office is, in fact, developing around it. The principal “public life” spot has many small working areas equipped with deep sofas where most meeting and brainstorming take place. Such a solution permits the central space to clear up furniture at any time, so that work or informal events: meetings, presentations or video demonstrations, can take place there. In summertime employees have one more place for communication and rest: a wooden terrace. And besides, the office has conference rooms, storage, kitchen, coffee places and other useful places which makes working life more fun and comfortable.


Architects: Vox Architects, Moscow, Russia 
Location: Moscow, Russia
Technical info: PVC Bolon Flooring
Picture credits: Vox Architects, Bolon