Wonderful Vinyl, the PVC industry newsletter.

Subscribe to future issues, add your email address here.

Poly ShowRoom

  • Poly ShowRoom
  • Poly ShowRoom
     
  • Poly ShowRoom
  • Poly ShowRoom
  • Poly ShowRoom

This multifunctional showroom, designed by Waa, is a space composed of tall, slender screens of PVC fabrics, arranged and positioned to form a backdrop for the space as well as enclosure, and form a softer boundary for the individual events taking place.

Vertical bracing orchestrates a rhythm to the fluid lines of the partition and, together with the scrim, creates the physical, sensory and temporal experience of the space. It reacts to differing atmospheric conditions, highlighting these to the viewer can enhance qualities related to the time of day, and to perceive these qualities with greater vividness.

Subtle colour was applied to the scrim fabric: yellow to black, then grey and finally the white, transitioning colours promotes changes in perception, enhancing a sense of excitement, which interact with the visitor’s mood. It is used as a soft boundary to melt the route - it becomes their emotional journey.

Along the route, in this showroom, four lighting intensities and zones were conceived of:

Reception “Yellow“ - Sunlight shining through the warm tones of the scrims casting shadows onto the floor, overhead lighting on and off tracing visitors’ movement. There is a sense of warmth, lightness and serenity.

Theatre “Black“ - means dark and opaque, only subtly lit-up scrim to guide the visitor’s movement. All lights interact with movement, sound, smell, visuals; this is the place where events are highly celebrated.

Project Display “Grey” - consists of a full PVC ceiling, distributes even lighting throughout the space. Instead of just viewing, visitors are placed as the centre of the exhibit, being part of it participating in the event and activity, at the place.

Resting ”White” - To receive and perceive in white, sunlight casting shadow through layers of curved white scrim, onto those “found objects” made out of green felt, this is not a monochrome place, but colourful and emotional.


Architects | Waa (We Architech Anonymous), Beijing, China 
Location | Shanghai, China
Technical info | PVC fabric and ceiling
Picture credits | Hu Wenjie