Wonderful Vinyl, the PVC industry newsletter.

Subscribe to future issues, add your email address here.

Mima House

  • Mima House
  • Mima House
  • Mima House
  • Mima House
  • Mima House
<>

The Mima House is a private residence that is an addition to a single-storey, family property. It is placed so as to give both houses enough privacy and flexibility to expand. The house was designed for a newly-wed couple in their late 20s: the intended modern lifestyle and social life of its owners was the driving factor behind the house’s functions and architecture.

The Mima House layout is entirely designed using Feng Shui principles, that are typically restrictive for many design ideas. In this case, the architects used Feng Shui to their advantage, and created something extraordinary. The house zoning is very simple: to get as much natural light and ventilation as possible, along with the view of the landscape that surrounds the house. As the house is elevated approximately 1.5m up from the road, there is sufficient space for personnel to easily access and maintain its underground mechanical systems. The house’s elevation also allows air to flow underneath the house, providing good ventilation for both mechanical systems and living spaces, and thus creating a comfortable environment in the house.

The Mima House is also an experiment of architectural expression: its detailed design that incorporates anti-gravity and levitation concepts creates a juxtaposition that makes the house incredibly interesting.

The application of Feng Shui led to the installation of a 6.5 m cantilevered roof (with gutters) that was profiled as thinly as possible. Covering the entire main stairs, it sits across from the large solid masonry box of the master bedroom, and in line with Feng Shui principles, creates a space raised above the rest of the house as it levitates above a rock garden.

The constrained budget led to most of the building material to be inexpensive and very simple, such as cement board panels, painted walls and polished concrete.

Elaborate craftsmanship and thinking is visible through the effort and detail put into the house’s design: grooved PVC frames hang on masonry walls, and material or patterns are carefully aligned in both the interior and exterior spaces. It is these details that make the house unique and impressive.


Artist | AOMO Architects, Bangkok, Thailand 
Location | Huai Khwang, Thailand
Materials | PVC frames
Picture credits | Chaovarith Poonphol