Wonderful Vinyl, the PVC industry newsletter.

Subscribe to future issues, add your email address here.

Kapkar Pavilion

  • Kapkar Pavilion
  • Kapkar Pavilion
     
  • Kapkar Pavilion
  • Kapkar Pavilion
  • Kapkar Pavilion

Kapkar Pavilion is designed and built for a temporary Building Lab (BOUWLAB), organised by Stichting Fabrikaat. This foundation, based in the city of Nijmegen, in the east of the Netherlands, is specialised in organising temporary place-making projects.

The request was to design a low budget pavilion meant to programme discussions, forums, meetings, small scale exhibitions, lectures and other cultural events during the period of BOUWLAB. Specific wishes were that the pavilion should have a striking appearance, be dismountable and transportable to their future location, that it would provide space for 50 people, and that enough natural light would enter the building.

The first clue for the design of the pavilion is a classic truss frame construction that held up the typical broad gable roofs formerly used in old farmhouses and sheds. In this design architect Frank Havermans re-introduces this kind of construction in contemporary design. With the difference that the supporting structure is not only visible inside the building, but that it is also visible from the outside to create more awareness.

The main construction consists of seven equal truss pillars, positioned parallelly, in three pairs. The seventh is turned 90 degrees and functions as a constructive ending. This system is not covered on the sides to emphasise the beauty of this engineered construction method.

The whole construction is built in segments and can easily be taken apart and replaced. The roof and siding of the spaces between the trusses are made of corrugated PVC sheets.

By charging this construction with several elements from classic farmhouse typology in combination with simple low budget materials, Frank Havermans created an experimental hybrid construction that emphasises the importance of farmhouses and sheds in our cultural landscape and that these buildings can be a constant inspiration to design contemporary architecture. This pavilion at the same time refers to the architectural heritage and also has a futuristic appearance in the landscape.


 

Architects | Studio Frank Havermans, Heeswijk, Netherlands
Location | Nijmegen, Netherlands
Technical info | PVC corrugated roof
Picture credits | René de Wit Architectuurfotografie